FAQ BAMIX - Obsługa i korzystanie z akcesoriów
Najczęściej zadawany pytania odnośnie tego jak używać akcesorów i samego miksera oraz do czego służą poszczególne przystawki i akcesoria Bamix.
Ostrza i akcesoria
Zastosowanie
Miażdży, sieka, przeciera, miesza i miesza surowe lub gotowane warzywa
Ostrze uniwersalne
Zastosowanie
Lód lub orzechy
Sosy, zupy, soki
Koktajle i smoothie
Ciężkie ciasta i ciastka
Przygotowanie
Babyfood, lody, zupy, soki, chleby, ciasto kruche, brioszki, masło smakowe
Ubijaczka
Zastosowanie
Ubija i spienia śmietanę, mleko, białka jaj, sosy, zupy i jajka
Przygotowanie
Ciasta biszkoptowe, sosy chantilly, hollandaise i béarnaise, Sabayon, pianka do kawy lub mleka
Trzepaczka
Zastosowanie
Miesza, miksuje i emulguje lekkie ciasta, dressingi, drinki lub koktajle
Sosy i kremy
Przygotowanie
Ciasta, naleśniki, crepes, gofry, sosy sałatkowe, marynaty, puree ziemniaczane, majonez i maseczki kosmetyczne
Maszynka do mielenia mięsa
Zastosowanie
Miażdży lub kroi mięso lub warzywa z grubymi włóknami
Napełnić miskę maksymalnie do 2/3
Przygotowanie
Surowe lub gotowane mięso lub ryby albo warzywa, takie jak szparagi, rabarbar i szpinak
Processor / Rozdrabniacz (młynki)
Zastosowanie
Rozdrabnia i miele przyprawy, orzechy, ziarna, kawę, cukier, sól
Lód, ser
Okruchy chleba, zioła i skórki cytrusów
Przygotowanie
Zmielone orzechy, cukier puder, masło orzechowe, pasty i sole, włoskie pesto i curry
SliceSy®
Zastosowanie
Tarcie, krojenie w plastry i kotlety chudego mięsa lub ryb (pokrojonych na 2-calowe kawałki), orzechów;
warzywa i owoce oraz ser.
Przygotowanie
Sałatki warzywne i owocowe, tatar z mięsa i ryb, kulki mięsne i burgery
Jak założyć i wymienić ostrza?
Należy nasunąć przystawkę jak najbardziej prosto na czop w taki sposób, aby trzpień napędowy na czopie dokładnie pasował do małego wgłębienia w gnieździe przystawki. Przystawka jest tak zaprojektowana, aby ułatwić ten proces. Przystawkę zdejmuje się przez proste wyciągnięcie jej z króćca.
Ostrożnie: Dla bezpieczeństwa, przy wymianie przystawek zawsze należy wyciągnąć wtyczkę.
Jak prawidłowo obsługiwać Bamix®?
Pierwsza pozycja: Służy do przygotowywania "lekkich" składników lub małych ilości.
Druga pozycja: Służy do przetwarzania twardych produktów spożywczych lub dużych ilości.
Blendowanie z płynami
Trzymać Bamix w cieczy, na środku naczynia. Włączyć. Przetworzyć do pożądanej konsystencji.
Uwaga: Nie ma potrzeby mieszania. Bamix odwiruje wszystkie cząstki.
Miksowanie bez płynów
Najpierw włączyć Bamix na drugiej pozycji. Szybkimi ruchami w górę i w dół rozdrobnić składniki do pożądanego stopnia.