FAQ BAMIX - przygotowywanie potraw
Jak zrobić lody owocowe?
Zamrożone owoce włożyć do wysokiego dzbanka. Warstwa nie powinna być wyższa niż 8 cm. Wlać pożądany płyn (1/5 ilości owoców). Dodać cukier lub inny słodzik.
Przełączyć Bamix na drugą pozycję, zanim osłona tnąca zetknie się z mrożonymi owocami.
Szybkimi ruchami w górę i w dół rozdrobnić owoce. Wszystko dobrze wymieszać. Podawać natychmiast lub zamrozić do późniejszego wykorzystania.
Uwaga: nie należy dociskać Bamix. Blokuje to ostrze, tak że nie może się ono obracać.
Dlaczego po przygotowaniu lodów owocowych na dnie dzbanka znajdują się kawałki owoców?
Aby zapobiec porysowaniu przez ostrza naczyń kuchennych, wyposażyliśmy Bamix® w cztery nóżki. To powoduje, że małe kawałki poza zasięgiem pozostają bez obróbki.
Ale nie ma powodu, aby je marnować: proszę je zmiksować na smoothie lub koktajl mleczny!
Jak kruszyć lód?
Aby uzyskać lód "jak śnieg", należy wziąć całkowicie zamrożony (nie mokry) lód bezpośrednio z zamrażarki: mokry lód ma tendencję do przywierania do siebie.
Założyć ostrze uniwersalne. Włączyć Bamix w drugiej pozycji, zanim osłona noża zetknie się z lodem. Kruszyć lód szybkimi ruchami w górę i w dół. Natychmiast użyć.
Wskazówka: procesor/młynek może być również używany do kruszenia lodu!
Jak zrobić mleczną piankę?
Podgrzać mleko, założyć ubijaczkę. Przytrzymać osłonę Cuttera tuż pod powierzchnią mleka. Włączyć pierwszą pozycję. Trzymać do momentu spienienia. Podawać natychmiast.
Czy Bamix® nadaje się do przecierów gorących zup?
Do przecierów gorących zup bezpośrednio na kuchence można używać tylko bamixu®, wtedy bamix® nie pryska!
Jak spienić sosy i zupy za pomocą bamixu®?
Po dodaniu śmietany, ponownie podgrzać zupę/sos. Założyć ubijaczkę. Przytrzymać osłonę tnącą tuż pod powierzchnią. Włączyć pierwszą pozycję. Trzymać aż do uzyskania piany. Podawać natychmiast.
Nie udaje mi się zrobić majonezu. Co może być nie tak?
Zawsze wybierać świeże jajka. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Dodać trochę kwasu, pomaga on w emulgowaniu.
Na objętość jajka należy wlać co najmniej 4-5 razy olej. Przy czym każde jajko potrzebuje nieco innej ilości oleju, aby wyrównać zawartość wody.
Umieścić wszystkie składniki w dzbanku. Założyć trzepaczkę. Zanurzyć osłonę noża i włączyć drugą pozycję. Emulgować. Trzymać Bamix pod kątem (45°) i powoli wyciągać do góry, upewniając się, że wszystkie składniki są dobrze zemulgowane.
Majonez może być przechowywany w lodówce w temperaturze (4°C) do 2 tygodni. Dodanie "mokrych składników", takich jak warzywa lub zioła, skraca okres przydatności do spożycia do 2 dni.
Wskazówka: jeżeli chcą Państwo mieć majonez aromatyzowany, należy przygotować klasyczny majonez i aromatyzować tylko potrzebną porcję.
Czy mogę użyć oliwy z oliwek do zrobienia majonezu?
Tak, ale oliwa z oliwek pozostawia gorzki posmak. Aby zrobić majonez z oliwek, wystarczy dodać 1-2 łyżki stołowe oliwy z oliwek na koniec.
Czy można przetwarzać owoce lub warzywa bez płynów?
Tak, za pomocą Bamixa® bardzo łatwo jest przecierać gotowane lub surowe warzywa i owoce. Wyjątkiem są: Szparagi, szpinak, rabarbar i inne włókniste warzywa.
Wskazówki:
Oczyścić warzywa i pokroić na 2 cm kawałki. Umieścić w dzbanku. Założyć ostrze uniwersalne i przełączyć na drugą pozycję, zanim osłona noża dotknie warzyw/owoców. Szybkimi ruchami w górę i w dół, bez naciskania, posiekać/oczyścić warzywa/ owoce do pożądanej konsystencji.
Jakie produkty spożywcze mogą być przetwarzane przez Bamix®?
Surowe, gotowane lub mrożone owoce, mięso, warzywa, orzechy, rośliny strączkowe lub ser. Ze względu na dużą prędkość, Bamix® jest idealny dla kuchni dietetycznych i molekularnych. Nawet kosmetyki naturalne mogą być produkowane przy użyciu Bamix®.
Za pomocą Robotnika/Młynka można również: zmielić cukier, zboża lub przyprawy (kawa, gałka muszkatołowa) na proszek; zmielić orzechy lub nasiona na mąkę lub masło; skruszyć lód, posiekać imbir, chrzan lub zioła; przygotować sole smakowe lub pasty.
Za pomocą SliceSy® można: tarkować i kroić warzywa lub owoce na sałatki, siekać warzywa, orzechy, ryby lub chude mięso (na kulki lub burgery).
Jak ubić pianę z białek?
Upewnić się, że używa się czystego, suchego dzbanka. Jajka powinny być jak najświeższe i mieć temperaturę pokojową. Upewnić się, że ilość białek jest wystarczająca, aby przykryć kopułę osłony kutra. W razie potrzeby dodać trochę gorącej wody.
Sposób postępowania:
Napełnić wodą wysokie, wąskie naczynie. Założyć ubijaczkę. Zanurzyć osłonę tarczy tnącej. Włączyć pierwszą pozycję. Po 3 sekundach przytrzymać Bamix pod kątem i powoli wyciągnąć Bamix do góry. Gdy białka osiągną maksymalną objętość, zanurzyć się ponownie i powtarzać proces aż do uzyskania jednolitej masy.
Jak ubić śmietanę?
Wyjąć śmietanę z lodówki i napełnić nią wysoki, wąski dzbanek. Upewnić się, że jest jej tyle, aby przykryć kopułę osłony kutra.
Założyć ubijaczkę, zanurzyć osłonę kutra i przełączyć na pierwszą pozycję. Po 3 sekundach trzymać Bamix® pod kątem (45°) i powoli podciągać. Gdy krem osiągnie maksymalną objętość, wykonać ruchy w górę i w dół. Ubić do pożądanej konsystencji.
Jak ubić "dietetyczną śmietankę"?
Śmietana dietetyczna to ubite mleko o niskiej zawartości tłuszczu/0%. Aby skutecznie ubić mleko o niskiej zawartości tłuszczu, należy upewnić się, że używany pojemnik jest czysty i suchy: tłuszcz lub resztki mydła mogą uniemożliwić ten proces.
Mleko powinno mieć maksymalnie 1,5% tłuszczu i być zimne, prawie zamrożone!
Wlać mleko do wysokiego, wąskiego dzbanka. Założyć ubijaczkę. Zanurzyć osłonę noża i włączyć pierwszą pozycję. Po 3 sekundach przytrzymać Bamix pod kątem (45°) i powoli pociągnąć do góry. Gdy krem osiągnie maksymalną objętość, wykonać ruchy w górę i w dół. Ubić do pożądanej konsystencji.
Jak zmielić orzechy/przyprawy/kawę w robocie/młynku?
Wypełnić procesor/młynek do 2/3 orzechami. Włożyć Bamix i przełączyć na drugą pozycję. Drugą ręką potrząsnąć pojemnikiem, aby orzechy nie przywarły do boków/dna. Zmielić do pożądanego stopnia.
Uwaga: Niektóre bardzo tłuste orzechy mogą zamienić się w pastę.
Jak zrobić masło orzechowe?
Najpierw zmielić orzechy na mąkę, a następnie zmielić dalej bez potrząsania procesorem/młynkiem.