Jak zrobić domowy majonez? Poznaj nasz sprawdzony przepis na zdrowy dodatek do dań
Majonez to doskonały dodatek do wielu dań. Chętnie sięgamy po niego podczas przygotowywania śniadań i wielu popularnych sosów. To także absolutny niezbędnik przy wszelkiego rodzaju świętach. Jednak jak zrobić domowy majonez, który zachwyci wszystkich gości? A może interesują Cię przykładowe przepisy? Wszystkiego dowiesz się w naszym najnowszym artykule!
Domowy majonez – czy warto go robić?
Chociaż kupno gotowego produktu jest bardzo kuszące, coraz więcej osób decyduje się na samodzielne przygotowywanie majonezu w domu. Nas to nie dziwi – sklepowe odpowiedniki są często nafaszerowane konserwantami, barwnikami i syntetycznymi aromatami, czyli wszystkim, co lubimy nazywać „chemią”. A przecież sklepowy majonez po otwarciu należy spożyć w przeciągu niewiele dłuższego czasu niż jego zdrowy, domowy odpowiednik (sklepowy – dwóch tygodni, domowy – tygodnia)! Warto więc postawić na samodzielne przygotowanie tego uniwersalnego dodatku do dań. Zwłaszcza że… przygotowuje się go naprawdę szybko!
Co bardzo ważne, domowy majonez należy robić blenderem. Dzięki temu nie tylko skrócisz czas przygotowywania sosu, ale również zapewnisz mu puszystą i gładką konsystencję. Niestety, jeżeli nie posiadasz w swoim kuchennym ekwipunku dobrej jakości blendera (majonez przygotowuje się na najwyższej mocy urządzenia), zrobienie idealnego sosu może stanowić dla Ciebie nie lada wyzwanie. Warto w tym celu zaopatrzyć się w niezawodny blender do kuchni , który sprawdzi się podczas wielu kuchennych zadań.
Pyszny, domowy majonez robiony blenderem
Przygotowaliśmy dla Ciebie sprawdzony przepis na pyszny, domowy majonez, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do frytek, nuggetsów lub ulubionych sosów. Jak zrobić domowy majonez? Przygotuj następujące składniki w temperaturze pokojowej:
- 1 spore żółtko,
- 100 ml oleju (np. słonecznikowego lub rzepakowego),
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 0,5 łyżeczki cukru,
- szczypta soli.
Co ważne, jajko powinno być dobrze umyte lub wyparzone. Teraz możesz przejść do łączenia składników. Przygotuj wysokie naczynie blendera i wbij do niego żółtko. Następnie dodaj sól, cukier, sok z cytryny i musztardę. Całość blenduj początkowo na niskich obrotach, stopniowo je zwiększając. Teraz możesz zacząć dodawać olej. Rób to powoli, cały czas blendując masę. Sos będzie gotowy, gdy uzyska jednolitą konsystencję i całkowicie wchłonie olej. Jak widzisz, domowy majonez robiony blenderem przygotowuje się bardzo szybko! To zdrowy zamiennik sklepowego produktu, na który zdecydowanie warto postawić.
Domowy majonez wegański na bazie mleka sojowego
Nie mogło u nas zabraknąć propozycji dla osób stosujących dietę wegańską! Domowy majonez wegański jest równie pyszną propozycją, którą przygotujesz z łatwo dostępnych składników. Tu również potrzebny Ci będzie blender do kuchni, także przygotuj swój sprzęt i następujące składniki:
- 100 ml mleka sojowego,
- 300 ml oleju roślinnego (np. słonecznikowego lub rzepakowego),
- 2 łyżeczki octu winnego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka ulubionego słodzika,
- szczypta pieprzu.
Jak zrobić domowy majonez, odpowiedni dla wegan? Podobnie jak w przypadku tradycyjnego sosu: w wysokim naczyniu umieść wszystkie składniki (oprócz oleju). Zacznij blendować masę, a następnie stopniowo dodawaj olej. Gdy całość uzyska jednolitą i gładką konsystencję, Twój domowy majonez wegański będzie gotowy!
Mamy nadzieję, że przygotowane przez nas przepisy przypadły Ci do gustu. Sprawdź inne przygotowane przez nas artykuły i dowiedz się, jaki blender do kuchni będzie dla Ciebie najlepszy!