Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak zrobić tatar? Zdradzamy kuchenne sekrety!

2021-04-21
Jak zrobić tatar? Zdradzamy kuchenne sekrety!

Jeżeli jesteś wielbicielem tradycyjnego tatara, to doskonale trafiłeś. Przygotowaliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się, z czego zrobić tatar w domu, jak wybrać najlepsze mięso oraz jakie dodatki do tatara będą najlepsze. Do tego poznasz nasz sprawdzony przepis. Jesteś ciekawy? To zapraszamy do lektury!

Tatar domowy – danie o wielkiej tradycji

Specyficzny smak tatara posiada ogromne grono wielbicieli, które stale się poszerza. To tradycyjna potrawa, która w naszej kuchni znana jest już od bardzo dawna. Jedną z największych zalet tatara jest fakt, że przygotowanie go jest naprawdę łatwe – wystarczy postawić na wysokiej jakości składniki. To właśnie one decydują o ostatecznym smaku przygotowanej przez nas potrawy.

Przygotowując tatar domowy, powinieneś pamiętać, że jest to danie przygotowywane na surowo. Z tego właśnie względu jakość oraz pochodzenie każdego ze składników ma kluczowe znaczenie. Ważne jest również zachowanie proporcji oraz dokładne zmielenie mięsa. Możesz kupić gotowe, zmielone w sklepie mięso lub postawić na samodzielne zmielenie go w domu, np. blenderem . Dzięki tej drugiej opcji łatwiej ocenisz jakość i świeżość kupionego mięsa.

Z czego zrobić tatar? Postaw na dobrej jakości mięso

Z czego zrobić tatar? Współczesna kuchnia nie zna ograniczeń. Dzięki temu tatar można przygotować nie tylko na bazie mięsa, ale również ryb, np. łososia, tuńczyka i śledzi. Coraz popularniejsze są również przepisy na tatar domowy wegański, na bazie suszonych pomidorów. My jednak dzisiaj pozostaniemy przy tradycyjnych, mięsnych przepisach. Najlepszą bazą do tatara jest wołowe mięso siekane lub mielone, np. polędwica wołowa. Dobrze sprawdzi się tutaj również ligawa.

Którą z tych opcji wybrać? To zależy od Twoich preferencji kulinarnych. Zarówno ligawa, jak i polędwica wołowa pozbawione są białej tkanki łącznej, dlatego doskonale sprawdzają się przy przygotowywaniu tatara. Co warto zaznaczyć, polędwica jest znacznie delikatniejsza i łagodniejsza smaku. Ligawa posiada bardziej intensywny smak – do tego łatwiej ją posiekać. Jeżeli jednak przygotowujesz tatar domowy z użyciem blendera, możesz kierować się wyłącznie walorami smakowymi. Pamiętaj jednak, że wybrane przez Ciebie mięso powinno pochodzić z zaufanego źródła. Ma ono bowiem kluczowy wpływ na jakość przygotowanej przez Ciebie potrawy.

Dodatki do tatara – na jakie warto postawić?

Kiedy masz już wybrane mięso do tatara, warto poświęcić chwilę na dobry dobór dodatków. Do klasycznego tatara najlepiej sprawdzą się:

  • cebula,
  • żółtko,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • 2 ogórki kiszone.

To najbardziej popularne dodatki do tatara. Możesz je nieco zmodyfikować, dodając do potrawy kapary, korniszony, grzyby marynowane, zielone oliwki, przyprawę maggi, czy natkę pietruszki. Jeżeli jesteś wielbicielem nieco bardziej pikantnych smaków, możesz wzbogacić swoje danie o ostry sos, np. tabasco lub posiekane pikantne papryczki.

Jednak dodatki do tatara to nie tylko pojedyncze warzywa, czy przyprawy. Tu świetnie sprawdzają się również wszelkiego rodzaju pasty, np. z czosnku i awokado, kaparów, oliwek, czy filetów anchois. Ważne jest również podanie świeżych bułeczek lub bagietki do zagryzania.

Jak zrobić tatar? Poznaj nasz ulubiony przepis!

Aby przygotować tradycyjny tatar, przygotuj:

  • 200 g mięsa wołowego,
  • 1 cebulę,
  • 1 żółtko,
  • oliwę z oliwek lub ulubiony olej (np. rzepakowy),
  • sól, pieprz,
  • 2 ogórki kiszone.

Jak zrobić tatar? Najważniejszym etapem w przygotowywaniu tego dania jest dokładne zmielenie mięsa. Najlepiej sprawdzi się tutaj blender ręczny z dobrze dobraną końcówką do blendowania. Kiedy mięso jest już posiekane, możesz obrać cebulę i posiekać drobno z ogórkami. Do mięsa dodaj oliwę (około 3 łyżki) oraz przyprawy. Następnie zagnieć je ręką do utworzenia gładkiej masy. Dodaj cebulę (ok. 2 łyżki), ogórki i dalej mieszaj. Im dłużej będziesz mieszać składniki, tym tatar będzie posiadał bardziej wyrazisty smak.

Kiedy masa będzie gotowa, możesz podać ją na talerzu w formie kopczyka lub użyć pierścienia. Na końcu delikatnie wgnieć środek kopczyka, aby umieścić na nim żółtko. Pamiętaj również, że klasyczny tatar powinien być przed podaniem dobrze schłodzony – przechowuj go w lodówce. Całość możesz również przyozdobić pieprzem, bezpośrednio przed podaniem.

Mamy nadzieję, że nasz krótki poradnik pomoże Ci w przygotowaniu idealnego dania. Koniecznie daj nam znać, z czego będziesz chciał zrobić swój tatar i jakie dodatki do niego wybierzesz!

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel