Kreatywne posiłki z wykorzystaniem blendera? Sprawdź te pomysły!
Po pierwsze: pyszny hummus!
Hummus szturmem podbija serca i kubki smakowe Polaków. Ten absolutny przysmak stale zyskuje na popularności, a kolejne supermarkety poszerzają swoją ofertę różnych smaków i dodatków. A co, jeśli powiemy Ci, że możesz przygotować dowolną ilość ulubionego hummusu w zaciszu swojej kuchni? Dzięki temu całość będzie maksymalnie zdrowa, a Ty będziesz mógł dostosować smak do własnych preferencji. Co będzie Ci potrzebne? Przede wszystkim (w wersji podstawowej):
-
puszka ciecierzycy,
-
4 łyżki pasty sezamowej tahini,
-
1 łyżeczka soku z cytryny,
-
1 ząbek czosnku,
-
1 łyżka oliwy z oliwek,
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego,
-
sól i pieprz.
Przygotowanie jest bajecznie proste. Zacznij od odsączenia ciecierzycy z zalewy (najlepiej na sitku), jednak nie wylewaj jej! Do pojemnika blendera włóż całą ciecierzycę i dodaj kilka łyżek zalewy z puszki. Całość zmiksuj na gładką masę. To zajmie Ci dosłownie chwilę. Teraz do pojemnika dodaj sok z cytryny, pastę tahini, czosnek oraz przyprawy. Do masy wlej również odrobinę oliwy z oliwek. Po zmiksowaniu całości powinieneś uzyskać gładką masę (w razie czego możesz dodać nieco więcej zalewy). Sam hummus możesz jeść na kanapkach lub jako przekąskę, np. maczając w nim marchewkę.
Po drugie: kulki mocy na lunch!
Chyba wszyscy znamy to uczucie: mijają kolejne godziny w pracy, a my robimy się głodni. A z głodu z kolei spada nasza efektywność – jesteśmy rozdrażnieni, senni. W takiej sytuacji pokusa, aby sięgnąć po niezdrową przekąskę z automatu, jest naprawdę silna. A przecież można z łatwością przygotować w domu kulki mocy! Zwłaszcza że ta przekąską zastąpi nam deser, jednocześnie dodając masę energii (również po wyczerpującym treningu). Potrzebne Ci będą:
-
pół szklanki wiórków kokosowych
-
pół szklanki płatków owsianych
-
⅓ szklanki sezamu
-
8 świeżych daktyli
-
łyżeczka miodu
Całość z łatwością przygotujesz w kilka chwil. Najpierw włóż do blendera wiórki kokosowe, sezam oraz płatki owsiane. Zmiksuj na najwyższych obrotach i dodaj daktyle oraz miód. Znów zblenduj, aby połączyć wszystkie składniki. Z powstałej masy ulep kuleczki wielkości orzecha włoskiego (ale akurat tutaj masz dużą dowolność – wszystko zależy od osobistych preferencji!). Same kulki, dla jeszcze lepszego smaku, możesz obtoczyć w kakao lub uprażonych na patelni wiórkach kokosowych. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby eksperymentować ze składnikami, np. pistacjami. Kombinuj do woli!
Po trzecie: zupa krem, czyli błyskawiczny obiad!
Jeśli nie wiesz, co dziś zrobić na obiad, a w domu masz blender i dynię, którą trzeba zużyć… to koniecznie zrób zupę krem! To doskonały posiłek, który jest: lekki, zdrowy, sycący i po prostu przepyszny! Świetnie sprawdzi się zatem zarówno latem (nie powodując uczucia ociężałości i nie usypiając) oraz zimą, gdy zmarznięci chcemy czymś się rozgrzać. No dobrze, zatem czego potrzebujesz? Jeden z najprostszych przepisów wymaga:
-
1 marchew,
-
1 cebula
-
1 kg dyni,
-
2 ząbki czosnku,
-
3 szklanki bulionu drobiowego,
-
2 łyżki śmietany,
-
sól i pieprz do smaku,
-
2 łyżki oliwy z oliwek
Najpierw przygotuj wszystkie składniki: kawałki dyni pozbawionej skóry i pestek, pokrojoną w kostkę marchew oraz cebulę i czosnek usmaż na oliwie, zalej bulionem i gotuj do uzyskania miękkości. Na koniec zblenduj całość, przelej do miseczek lub talerzy i dodaj do każdej porcji kleks śmietany oraz ulubione zioła. Możesz nam wierzyć, że to będzie naprawdę wyśmienite danie, którym zachwycisz nie tylko domowników, ale również wszystkich gości! Jedyne, czego możemy Ci na koniec życzyć, to… po prostu smacznego!