Lubisz słodkie kremy czekoladowe? Poznaj nasze fit receptury!
Czy Ty również jesteś wielbicielem popularnych kremów czekoladowych, ale przeraża Cię ilość zawartego w nich cukru? Szukasz zdrowych przepisów, które świetnie sprawdzą się jako zamiennik sklepowych produktów w zbilansowanej i świadomej diecie? W takim razie koniecznie przeczytaj przygotowany przez nas artykuł i poznaj najlepsze przepisy na krem czekoladowy fit!
Krem czekoladowy fit. Czy jest na niego miejsce w zdrowej diecie?
Podejmujesz świadome decyzje żywieniowe i chcesz zrezygnować z czekolady? W porządku! Nadmierne spożywanie cukru może być przyczyną wielu problemów zdrowotnych, również u młodszych osób. Pamiętaj jednak, żeby ze swojego jadłospisu wyeliminować jedynie sklepowe propozycje. Krem czekoladowy fit, przygotowywany w domu, na bazie kakao, może być doskonałym uzupełnieniem zdrowej i zbilansowanej diety. To świetna okazja do przyswojenia wartościowych tłuszczy, witamin i minerałów.
Krem czekoladowy fit to także propozycja dla wszystkich łasuchów, którzy nie potrafią do końca zrezygnować ze spożywania słodkich przekąsek. Tego typu mus z powodzeniem może zastąpić sklepowe propozycje, stanowiąc dla nich zdrowszą i smaczniejszą alternatywę. Przygotowując czekoladowy mus na bazie kakao, możesz urozmaicić swoją dietę o błonnik, duże ilości magnezu oraz inne witaminy i minerały, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czy oprócz tego wiedziałeś, że kakao zawiera kwas walerianowy o działaniu wyciszającym i poprawiającym nastrój? To jeden z wielu powodów, dla których warto na nie postawić!
Krem czekoladowy bez cukru. Szybki i prosty w przygotowaniu!
O cennych właściwościach daktyli doskonale wiedzą wszyscy wegetarianie i weganie, którzy chętnie sięgają po nie jako słodką i zdrową przekąskę. Jednak daktyle doskonale sprawdzają się również przy wszelkiego rodzaju przepisach: sosach, lodach, czy ciastach. Krem czekoladowy z daktyli jest jedną z łatwiejszych i szybszych do przygotowania propozycji. Jest oczywiście kilka przepisów – najpierw propozycja dla osób, które uwielbiają smak orzechów laskowych. Przygotuj:
- 150 g daktyli suszonych bez pestek,
- 75 g orzechów laskowych,
- 100 ml mleka roślinnego,
- 3 łyżki kakao.
Za przygotowywanie składników do kremu czekoladowego z daktyli warto zabrać się już dzień wcześniej. Daktyle namocz w gorącej wodzie i pozostaw na noc, aby zmiękły. Następnego dnia upraż orzechy na patelni do lekkiego zarumienienia. Dzięki temu łatwo ściągniesz z nich skórki. Następnie umieść je w blenderze razem z daktylami i zacznij miksować. Po chwili dodaj kakao i stopniowo dodawaj mleko roślinne. Tak przygotowany krem czekoladowy bez cukru możesz przechowywać w lodówce do 4 dni. My jesteśmy jednak pewni, że ten mus zniknie duuużo szybciej!
Krem czekoladowy z daktyli z masłem orzechowym
Kolejną ciekawą propozycją, którą dla Ciebie przygotowaliśmy, jest krem czekoladowy z daktyli z dodatkiem masła orzechowego. Tego typu mus możesz przechowywać w lodówce nawet tydzień. Przygotuj następujące składniki:
- 100 g daktyli suszonych bez pestek,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 2 łyżki kakaa,
- kilka kropel aromatu waniliowego do smaku.
Ten krem czekoladowy bez cukru wykonuje się zdecydowanie szybciej. Nie musisz bowiem prażyć orzechów przed przygotowaniem. Podobnie jak w pierwszym przypadku, najpierw musisz zacząć od namoczenia daktyli przez noc. Następnie wszystkie składniki dokładnie zblenduj na gładką i puszystą masę. Jeżeli krem będzie zbyt gęsty, możesz do niego dodać kilka kropel wody.
Krem czekoladowy z awokado. Gotowy w kilka chwil
Krem czekoladowy z awokado to również jedna z najpopularniejszych propozycji, jeśli chodzi o słodkie, wegańskie przekąski. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
- 1 dojrzałe awokado,
- 1 dojrzały, duży banan,
- 2 łyżki kakao,
- zmielone orzechy laskowe (około 5 łyżek),
- miód dla smaku.
Banany oraz awokado pokrój na małe kawałki i dokładnie zblenduj. Następnie dodaj orzechy laskowe i miód. Jeżeli po ponownym zblendowaniu masa będzie niewystarczająco słodka, możesz dodać miód lub inny, ulubiony słodzik. To doskonały przepis do podania na świeżo. Tego typu krem czekoladowy z awokado nie może bowiem leżeć w lodówce dłużej niż 2 dni.
A Ty masz swój ulubiony przepis na krem czekoladowy fit? Daj nam znać, jakich składników używasz najczęściej!