Nie wiesz, jak ubić idealną śmietanę do deserów? Pamiętaj o kilku ważnych czynnikach
Bita śmietana to absolutny niezbędnik wielu deserów. Doskonale sprawdza się przy wielu ciastach, tartach, ale również jako dodatek do lodów, gorącej czekolady, naleśników, czy owoców. Sprawdza się wszędzie i… wszyscy ją uwielbiają! Jak idealnie ubić śmietanę blenderem? A może interesuje Cię przepis wegański? Zapraszamy do artykułu!
Jak ubić śmietanę na sztywno? Tu liczy się dobre przygotowanie
Przygotowanie idealnej bitej śmietany wcale nie jest takie proste. Próbowałeś wielokrotnie przygotować ulubiony deser dla bliskiej Ci osoby, ale wszystkie próby kończyły się fiaskiem? Przy ubijaniu śmietany łatwo o popełnienie błędu… Nawet najmniejsze niedociągnięcie może skończyć się nieudanym, lejącym się kremem. Jak ubić śmietanę na sztywno? Przede wszystkim wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. Mówiąc dobrze, mamy na myśli naprawdę dobre schłodzenie!
Zazwyczaj do przygotowania bitej śmietany używa się śmietankę 30 lub 36%. Przed robieniem deseru powinieneś umieścić ją w lodówce co najmniej na kilka godzin. Im dłużej, tym lepszego efektu możesz się spodziewać. Podobnie jest z wegańską wersją deseru, przygotowywaną na mleczku kokosowym. Puszka może wymagać trzymania w lodówce nawet dobę! To absolutne minimum dla tego typu składników, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest… Przechowywanie ich w lodówce, od razu po przyniesieniu do domu. Proste? Proste, a jednak czasem zapominamy o takich drobiazgach!
Jak ubić śmietanę blenderem? Postaw na sprawdzony sprzęt
Niestety, nawet najlepiej schłodzone składniki nie zamienią się w idealnie ubitą masę, jeżeli nie będziesz posiadać dobrej jakości sprzętu. Sprawdzony blender kuchenny to podstawa, jeżeli zależy Ci nie tylko na sprawnym przygotowaniu deseru, ale również innych potraw, np. sosów, zup, czy kremów. Warto więc wyposażyć swoją w kuchnię w blender kuchenny wyposażony w wielofunkcyjne nasadki, które podołają wielu wyzwaniom, np. kruszeniu lodu, siekaniu, czy właśnie ubijaniu.
Jak ubić bitą śmietanę blenderem? Tu niezbędna będzie dobrze dobrana końcówka do ubijania. To jednak nie wszystko. Zdradzimy Ci teraz nasz patent na udany deser: przy ubijaniu śmietany, warto dobrze schłodzić nie tylko wszystkie składniki, ale również wysokie naczynie (w którym będziesz ubijać masę) oraz samą końcówkę blendera do ubijania!
Jak ubić śmietanę? Wybierz dobrej jakości składniki
Przygotowaliśmy dla Ciebie dwa przepisy, które doskonale sprawdzą się do ubicia idealnej, deserowej śmietany. Możesz wzbogacić je o ulubiony aromat, np. waniliowy, śmietankowy (dla podbicia smaku) lub migdałowy. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś wykorzystał również barwniki spożywcze – te na pewno dodadzą efektu wow do Twoich wypieków i deserów. Przygotuj:
- 250 ml śmietanki 36%,
- czubatą łyżkę cukru pudru,
- ulubiony aromat.
Jak ubić śmietanę blenderem? Przygotuj dobrze schłodzone naczynie. Wlej do niego zimną śmietanę. Ubijaj ją początkowo na niskich obrotach, stopniowo zwiększając moc urządzenia. Śmietana będzie gotowa, kiedy końcówka blendera zacznie zostawiać w niej wyraźne ślady, a całość będzie miała sztywną konsystencję. Pamiętaj jednak, aby nie ubijać jej zbyt długo, ponieważ może się zwarzyć! Cukier oraz aromat powinieneś dodać dopiero pod koniec blendowania.
Wegańska bita śmietana jest równie pyszna!
Dla osób preferujących dietę wegańską również przygotowaliśmy coś smakowitego! Wegańska bita śmietana doskonale sprawdza się jako zamiennik dla standardowego produktu – jest przy tym o wiele zdrowsza! Jak ubić śmietanę wegańską na sztywno? Potrzebne Ci będą:
- puszka mleczka kokosowego,
- 2-3 łyżki cukru pudru.
Po otworzeniu puszki musisz oddzielić twardy tłuszcz od wody. Przy bitej śmietanie wykorzystasz jedynie twardy tłuszcz – wodę możesz wykorzystać do innego przepisu, np. na ulubiony koktajl lub budyń. Tłuszcz zmieszaj z cukrem pudrem i ubij śmietanę blenderem na sztywną masę. Pamiętaj jednak, że tak przygotowana wegańska bita śmietana również powinna zostać zjedzona jak najszybciej, ponieważ tego typu deser łatwo traci swoją sztywną konsystencję.
Mamy nadzieję, że przygotowane przez nas porady sprawdzą się w Twojej kuchni. Daj nam znać, jak Ty ubijasz bitą śmietanę i przy jakich deserach używasz jej najczęściej!