Pomysły na przekąski na Sylwestra. Same pyszności!
Jakie przekąski przygotować na Sylwestra?
Jeśli ktoś ma naturalny talent do gotowania i sprawia mu to dużo frajdy, to szykowanie przekąsek na imprezę jest czystą przyjemnością. Gorzej, jeśli ktoś czuje się mniej pewnie za kuchenką… Na szczęście nie musisz się stresować, ponieważ dziś przedstawimy Ci kilka pomysłów na proste przekąski, które nie powinny Ci zabrać wiele czasu i nie będą też wymagać niebywałych umiejętności kulinarnych. Kluczowe jest jednak posiadanie kilka akcesoriów, które zdecydowanie ułatwiają szykowanie pyszności. Dla nas absolutnie podstawowym jest dobry blender. Dzięki temu gadżetowi w mgnieniu oka przygotujesz masę sosów, dipów, past, zup krem, czy jeszcze innych pyszności!
Zatem, oprócz składników, dobrego nastroju i może dobrego szampana, warto zadbać również o odpowiedni blender. Wielozadaniowość tego urządzenia przyda się wszystkim osobom ceniących łatwość gotowania i… zaoszczędzony czas! Nowoczesne blendery wyposażone są w wyjątkowo skuteczne ostrza, które zapewniają szybkość i wygodę pracy. To zdecydowanie podnosi zakres kulinarnych możliwości – a to prosta droga do zaskoczenia swoich gości pysznymi przekąskami! Cóż, nam już cieknie ślinka i nie możemy się doczekać, więc pora przejść do pomysłów na pyszności!
Przepisy na przekąski na Sylwestra – tutaj nie ma nudy!
W przypadku imprez, np. Sylwestra, ale także zwykłych domówek doskonale sprawdzają się przekąski, które można „chapnąć” na raz. Właśnie dlatego warto postawić na różne potrawy, czy dodatki, które można maczać w aromatycznych, smacznych dipach. Przykład?
Choćby naczosy z dipem z fasoli, który jest niezwykle smaczny i który możesz doprawić po swojemu.
Chcesz poznać przepis? Oto on:
-
Jedną dużą cebulę posiekaj w piórka. Pokrój w kostkę 100 g boczku wędzonego (jeśli wolisz wersję bezmięsną, możesz pominąć boczek!).
-
Opłucz fasolę z puszki, najlepiej na sitku (możesz użyć fasoli czerwonej, czarnej, białej lub najlepiej je pomieszać!).
-
Na patelni smażysz boczek przez kilka minut, aż stanie się chrupiący. Boczek przełóż do miseczki.
-
Na tę samą patelnię wlej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulę. Smaż ją na malutkim ogniu przez 15 minut. Uważaj, aby jej nie przypalić!
-
Teraz zblenduj: fasolę, czosnek (2-3 ząbki), połowę cebuli, sok z połowy cytryny. Gdy już masz gładką masę, dopraw ją solą, pieprzem i majerankiem. Ponownie zblenduj.
-
Przełóż masę do eleganckiej miseczki, udekoruj cebulą i skrop oliwą. Taki przysmak smakuje doskonale z naczosami, mini tortillami, czy grzankami!
Kolejnym kapitalnym pomysłem jest pesto, które nie tylko zaspokoi podniebienie, ale które sprawdzi się również w przypadku wegan. Przepis jest niezwykle prosty:
-
Słusznych rozmiarów pęczek liści rzodkiewki (zero waste!) umyj, osuszysz delikatnie za pomocą ręcznika papierowego.
-
Upraż na patelni ok. 3 łyżki migdałów. Praż na suchej patelni, jednak uważaj, żeby nie spalić migdałów!
-
W blenderze zmiksuj liście rzodkiewki, uprażone migdały, płatki drożdżowe (4 łyżki), czosnek (1-2 ząbki), oliwę z oliwek (ok. 80 ml) oraz chilli (ilość według uznania). Dopraw solą do smaku.
Takie pesto możesz podawać z grzankami, mini tortillami, naczosami, czy np. na grillowanych warzywach, choćby cukinii.
Przekąski z użyciem blendera nie muszą być wymagające!
Naszym zdaniem najlepszą opcją, jeśli chodzi o przekąski sylwestrowe, jest właśnie stół z malutkimi przysmakami, które każdy może maczać w ulubionym dipie. Tutaj masz ogromne możliwości: dipy mogą być ostre, słodkie, wegańskie, czy jakie tylko sobie wymarzysz! Do nich z kolei sprawdzi się deska serów, mięsa, pieczeni, warzyw, czipsów, wspomnianych naczosów, czy grzanek. Tak naprawdę ogranicza Cię tylko własna wyobraźnia, ponieważ same przekąski są niezwykle proste do przygotowania, zwłaszcza jeśli masz pod ręką wygodny i praktyczny blender. No to co, do dzieła? My życzymy Ci powodzenia, smacznego i oczywiście doskonałej zabawy!