Proste przepisy na majówkę. Jak wykorzystać blender?
Jak majówka to i… grill!
Powiedzmy sobie wprost: grillowanie to nasz sport narodowy. Gdy tylko wiosna zaczyna się rozgaszczać za naszymi oknami, to czym prędzej wyciągamy z piwnic grille – a majówka jest na to doskonałą okazją. Postanowiliśmy więc to wykorzystać, aby podpowiedzieć Ci nieco pomysłów na wykorzystanie blendera. Powiedzmy, że na grillu ląduje Twoje ulubione mięso (kiełbasa, karkówka), kaszanka, czy warzywa. Akurat tutaj polecamy Ci grillowanie:
-
bakłażanów
-
cebuli
-
papryki
-
batatów
-
czy nawet ananasa (tak, tak, wiemy, że to owoc, ale przepyszny)!
No dobrze, ugrillowałeś już pyszne jedzonko. Teraz pora na jakiś dobry dip, prawda? No właśnie! Tutaj jak ulał sprawdzi się dobry blender.
Możesz przygotować absolutną klasykę, czyli domowy majonez.
Potrzebne Ci będą:
-
1 jajko (może być np. rozmiar M),
-
1 łyżeczka musztardy np. delikatesowej,
-
1 łyżka soku z cytryny,
-
250 ml oleju roślinnego, np. rzepakowego lub słonecznikowego,
-
szczypta soli i pieprzu (do smaku).
Co musisz zrobić? Zacznij od sparzenia jajka. Później wbij je do wysokiego naczynia, dodaj musztardę i cytrynę. Zmiksuj całość na wysokich obrotach, powoli wlewając olej rzepakowy lub słonecznikowy (łącznie 250 ml). Pamiętaj, że gęstość majonezu możesz śmiało modyfikować, zwiększając lub zmniejszając ilość oleju. Miksuj całość przez kilka minut aż powstanie gęsta, puszysta konsystencja majonezu. Po wszystkim całość dopraw szczyptą soli i pieprzu – my polecamy świeżo zmielony.
Jeszcze więcej dipów z blendera!
Już wiesz, jak za pomocą blendera przygotować pyszny, domowy majonez (bez sklepowej chemii!). W takim razie pora na inne pomysły na uniwersalne dipy, które zasmakują każdemu.
Co powiesz na pyszny sos pomidorowy? Tutaj potrzebne Ci będą:
-
50 dag pomidorów (ok. 4 sztuk)
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka suszonej bazylii
-
1 łyżeczka suszonego tymianku
-
1 łyżeczka suszonego oregano
-
1 łyżeczka cukru,
-
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania jest banalnie łatwy. Po pierwsze: sparz pomidory wrzątkiem (będzie Ci je łatwiej obrać), obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub rozgnieć grubym nożem. Delikatnie podsmaż go na oliwie (uważaj, aby go nie spalić!), dodaj pomidory i smaż około 20 minut, aż odparuje woda. Po trzecie: dodaj zioła, cukier i sól, a później poczekaj, aż całość ostygnie, aby nie wkładać gorącego sosu do blendera. Po czwarte: gdy całość ostygnie, zblenduj ją na gładki sos.
A co powiesz na dip czosnkowy, czyli absolutny klasy?
Tutaj zblenduj 3 łyżki majonezu z 3 łyżkami gęstego jogurtu i 1 ząbkiem czosnku (możesz dodać więcej czosnku wg uznania!). Zblendowany sos dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Z kolei vege dip z awokado przygotujesz równie prosto: rozgnieć awokado widelcem i zblenduj ze sprasowanym ząbkiem czosnku, suszoną papryczką chili oraz solą, pieprzem i sokiem z limonki do smaku. Możesz nam wierzyć, że będzie smakować pysznie!
A co powiesz na sos samurajski? To coś dla fanów ostrych smaków! Przygotowanie jest proste. Wystarczy, że dobrze zblenduj: 5 łyżeczek majonezu, 3 łyżeczki ostrego keczupu (dobrej jakości!), 2 łyżeczki musztardy (np. sarepskiej), 2 papryczki piri-piri (świeżej, czy suszonej), 1/2 łyżeczki wędzonej mielonej papryki. Możesz również użyć papryczki jalapeño. Tutaj masz pełną dowolność!
Przepis na lekki obiad z blendera
A co jeśli nie będzie odpowiedniej pogody do grillowania? Cóż, na to również mamy swoje sposoby! Jeśli pogoda za oknem nie będzie rozpieszczać lub po prostu zdecydujesz się na lżejszy obiad, to pomyśl nad lekkim makaronem z zielonym pesto, łososiem i pomidorkami cherry.
Co będzie Ci potrzebne?
Przede wszystkim do zrobienia pesto, poza blender, przygotuj:
-
dwie garście liści szpinaku (około 30 średniej wielkości liści)
-
3 łyżki orzechów włoskich
-
2 łyżki łuskanych pestek dyni
-
1/3 szklanki oliwy z oliwek
Wszystko zblenduj na gładką masę. Później ugotuj makaron spaghetti (oczywiście proporcje dostosuj do swoich potrzeb i ilości osób). W tym czasie pokrój łososia na drobne kawałki, a pomidorki na połówki lub ćwiartki. Odsączony makaron połącz z pesto i wymieszaj. Dodaj łososia i ponownie wymieszaj. Co Ci pozostało? Udekorować całość pomidorkami i posypanie serem! Możesz być pewien, że to danie zagości na Twoim stole nie tylko w majówkę. My uwielbiamy takie połączeni smaków i zdrowia. Sama pychota! Zwłaszcza że przygotowanie całości jest banalnie proste!
Mamy nadzieję, że z naszymi pomysłami przygotujesz pyszną majówkę. Wystarczy, że chwycisz blender i w kilka chwil przygotujesz pyszne dipy, domowy majonez, czy lekki obiad.
Sam widzisz, jak fantastyczne jest to urządzenie. No to udanego świętowania!