Rozgrzewająca zupa krem z blendera
Jesień to nie tylko złote liście i liliowe wrzosy, to także jesienna słota i coraz chłodniejsze, wietrzne dni. Nie ma chyba wśród nas osoby, której nie zdarzyłoby się wrócić któregoś jesiennego dnia do domu przemokniętym i przemarzniętym “do szpiku kości”. O przeziębienie wówczas nietrudno. Tym bardziej, że jesienią spada odporność organizmu. Oczywiście serwujemy sobie kubek gorącej herbaty z cytryną i imbirem na rozgrzewkę, ale o wiele lepiej zadziała pożywna, rozgrzewająca zupa krem. Tym bardziej, że dostarczy nam także energii, niezbędnych dla budowania odporności witamin i makro- i mikroelementów oraz błonnika dla usprawnienia przemiany materii. Mówiąc o wartościowej zupie mamy na myśli tę przygotowaną samodzielnie, ze świeżych produktów, na bazie domowego bulionu, z dodatkiem rozgrzewających przypraw: imbiru, czosnku, pieprzu, cynamonu, goździków, kurkumy. Warto dodać, że oprócz działania rozgrzewającego przyprawy te mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Dlaczego zupa krem?
Zupę krem można ją przygotować na wiele sposobów (w zależności jakich składników użyjemy), jest niezwykle odżywcza aromatyczna, aksamitnie gładka, pikantna i po prostu – pyszna. Bez problemu przygotujemy ją w domu mając do dyspozycji blender (kupisz w sklepie internetowym Puregreen). Wygodniej – kielichowy, ale w ostateczności sprawdzi się i zwykły o dobrej mocy.
Jakie zupy jeść, by nie dać się jesiennym chłodom i słocie?
Jesienna dieta powinna być bogata w odżywcze i rozgrzewające posiłki. Gdy spada temperatura za oknem, organizm potrzebuje więcej kalorii, by się obronić przed infekcjami i ogrzać od środka.
Pyszna zupa krem z dyni
Zacznijmy od jesiennego klasyka. Pięknie wygląda, wyjątkowo smakuje i rozgrzewa – zupa krem z dyni. Do jej przygotowania potrzebujesz:
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 litr bulionu drobiowego
- 400 ml mleka kokosowe
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 3 goździki
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka roztartych nasion kolendry
- sól, pieprz, chili – do smaku
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 180°. Dynię umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj 1 łyżką oleju kokosowego i zapiekaj 45 minut. Z upieczonej dyni wydrąż miąższ. W dużym garnku roztop pozostały olej i podsmaż (około minuty) posiekaną cebulę, czosnek, imbir. Dołóż kmin, kolendrę, curry, goździki. Podsmaż około 1 min. Następnie do garnka wlej bulion i mleko kokosowe, dołóż miąższ z upieczonej dyni. Zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i chili. Lekko przestudzoną zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Jeśli za mocno przestygnie – podgrzej. Podawaj z kleksem jogurtu greckiego i nasionami sezamu.
Zupa krem z warzyw
Składniki:
- 1 litr bulionu drobiowego
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- biała część 1 pora
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka klarowanego masła
- 2 ząbki czosnku
- do smaku - sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
W dużym garnku rozpuść masło i podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj posiekany czosnek - podsmaż (uważaj, by czosnek się nie przypalił, bo nabierze goryczy). Dodaj pokrojoną w talarki marchew, pietruszkę i pora - duś chwilę pod przykryciem. Następnie wlej do garnka bulion i dołóż ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj do miękkości warzyw (około pół godziny). Dodaj przyprawy. Lekko ostudzoną zupę zmiksuj blenderem. Rozlej do talerzy, posyp natką. Możesz zaserwować zupę z chrupiącymi grzankami.
Jedzmy zupy nie tylko jesienią i zimą. Stanowią wartościowy, zdrowy posiłek. Przepisów na nie znajdziemy mnóstwo. Możemy sami także wybierać składniki i eksperymentować z dodatkami. Przekonajmy się do zup.
Przeczytaj także jakie soki na kaszel z wyciskarki możesz przygotować w swojej kuchni!