Szybkie dania z blendera. Propozycje dla zabieganych!
Co powiesz na pyszne placki ziemniaczane z blendera?
Kto z nas nie lubi pysznych, chrupiących placków ziemniaczanych? No właśnie! Jednak zwykle przygotowanie tego przysmaku zabiera naprawdę sporo czasu. My jednak mamy na to swój sposób.
Co powiesz na placki z blendera? To zdecydowanie przyspiesza i usprawnia gotowanie, jednocześnie zapewniając absolutnie genialny smak!
Co będzie Ci potrzebne do przygotowania takiego dania?
Przygotuj:
-
około 10 ziemniaków średniej wielkości,
-
2 jajka,
-
1 ząbek czosnku,
-
1 cebulę
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
-
2 łyżki mąki pszennej,
-
sól, ewentualnie przyprawy (np. oregano).
Ile czasu potrzebujesz? Zaledwie 15 minut! Wystarczy, że obrane ziemniaki pokroisz w kostkę i zmielisz z cebulką i czosnkiem za pomocą blendera (najlepiej urządzenia o dużej mocy). Odlej zebrany sok. Do zmiksowanej masy dodaj mąkę, jajka i sól. Rozgrzej na patelni olej – gdy tłuszcz będzie bardzo gorący, zrób z ciasta placki i smaż. To takie proste? Tak, to takie proste! Nawet osoba, która nie posiada kulinarnego talentu, przygotuje pyszne danie, którym będzie delektować się cała rodzina. Do samych placków możesz dodać ulubione farsz, mięso, czy sos. Ale to już zależy od Twojego gustu!
A może pomidorowa zupa krem z blendera z chrupiącymi grzankami?
Kto z nas nie lubi zup krem? No właśnie! Jeśli tylko posiadasz wydajny blender, to przygotowanie takiej zupy nie stanowi najmniejszego wyzwania. Wręcz przeciwnie – zrobisz to z łatwością, zaskakując całą rodzinę pysznym smakiem. Sama zupa będzie niezwykle pożywna i zdrowa, możesz nam wierzyć. A jeśli do tego dodasz pyszne grzanki… naprawdę niebo w ustach!
Czego potrzebujesz do przygotowania 4 porcji?
Przede wszystkim:
-
1 kilogram pomidorów,
-
małą, białą cebulę
-
małą czerwoną cebulę
-
marchewkę
-
350 mililitrów bulionu warzywnego
-
3 łyżki śmietanki 30%
-
2 ząbki czosnku
-
masło
-
oraz przyprawy (najlepiej oregano, sól, pieprz)
Przygotowanie jest niezwykle proste. Na początek przygotuj pomidory: natnij je na krzyż i zalej wrzątkiem. Dzięki temu bez trudu obierzesz je ze skórki. Gdy to zrobisz, pokrój je w grube kostki. Cebulę pokrój w talarki, a czosnek posiekaj. Marchew obierz i również pokrój w talarki. Następne, w garnku, rozgrzej masło i wrzuć cebulę, czosnek i marchew. Gdy warzywa się zeszklą, dodaj oregano i pomidory. Wszystko duś przez chwilę. Jednocześnie delektuj się fantastycznym aromatem, który rozniesie się po domu!
Teraz całość zalej bulionem i gotuj pod przykryciem do całkowitego zmięknięcia warzyw. Gdy to zrobisz, całość zmiksuj za pomocą blendera, dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z chrupiącymi grzankami i obowiązkowo ciesz się pysznym smakiem!
U nas nic się nie marnuje, czyli burger z udek kurczaka!
Jedną z najważniejszych umiejętności w kuchni z pewnością jest ekonomiczne zarządzanie składnikami. Chodzi przecież o to, aby nic się nie marnowało, prawda? W takim razie mamy dla Ciebie doskonały pomysł: burger z udek kurczaka.
Do przygotowania tego pysznego dania potrzebujesz:
-
2 łyżki wody
-
1 całe jajko
-
2 ząbki czosnku
-
1/4 cebuli
-
500 g udek drobiowych bez skóry i kości (filety)
-
1 łyżka suszonej natki pietruszki
-
3/4 łyżeczki soli
-
pół łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania nie jest trudny ani czasochłonny, jednak ważna jest kolejność składników. A więc tak: do blendera dodaj wodę, całe jajko, czosnek, cebulę i mięso (pokrojone na mniejsze kawałki). Wszystko to dopraw pietruszką, solą i pieprzem. Zacznij blendowanie na nieco mniejszych obrotach, przechodząc na najwyższe. Uważaj jednak, aby nie zrobić z całości puree! Tak naprawdę całość będzie gotowa w jakieś 2,3 no może 4 minuty. Gdy będziesz mieć gotową masę, rozgrzej na patelni olej kokosowy i połóż na niego kotlety uformowane na zwilżonej łyżce. Smaż krótko – wystarczą 3 minuty z każdej strony (najlepiej na niedużym ogniu). Możesz całość przykryć, aby kotlety były nieco bardziej soczyste.
Jak podawać takie kotlety? Tutaj masz ogromną dowolność, w zależności od swojego gustu (lub gustu pozostałych domowników). Możesz podawać je w bułkach (dedykowanych do hamburgerów lub w grahamkach), smarując je ulubionym sosem oraz dodając warzywa, np. rukolę, sałatę, pomidory, czy cebulkę. Opcjonalnie możesz dodać domowe frytki lub pieczone ziemniaczki. Absolutna pychota, po której Twoje dzieci z pewnością nie będą chciały iść na fast food!