Tatar z ryby lub tatar wegański? Mamy kilka nowych przepisów!
Dlaczego warto zrobić tatar z ryby?
Klasyczny tatar z wołowiny, żółtka, cebuli i ogórków kiszonych Ci się przejadł? A może po prostu za nim nie przepadasz lub nie jadasz mięsa? W takim razie mamy dla Ciebie świetną alternatywę! Co powiesz na tatar z ryby? Bo my uwielbiamy takie eksperymenty – a kuchnia jest dla nich najlepszym miejscem. Dobrze, przejdźmy jednak do konkretów. Do zrobienia rybnego tatara możesz wykorzystać różne gatunki ryb:
• tuńczyka,
• łososia,
• pstrąga,
• śledzia,
• makrelę,
• czy choćby halibuta.
Wszystko zależy oczywiście od Twoich preferencji smakowych oraz tego, jaką rybę uda Ci się „dorwać” na przystani, czy w sklepie rybnym. Tak, tutaj proponujemy skorzystanie ze sprawdzonego źródła! Ważna informacja: tatar z ryby powinien przypaść do gustu również osobom, które nie przepadają za sushi. To nieco inna paleta smaków. Chociaż oczywiście miłośników japońskiej kuchni zachęcamy do eksperymentów z sosem sojowym (przecież do „oryginalnego” tatara również dodaje się czasami odrobinkę brandy, sosu worcestershire, czy angostury!), sosem teryaki, wasabi, marynowanym imbirem, czy choćby z paluszkami krabowymi.
Pomysły na tatar z ryby
W zależności od wykorzystanych dodatków tatar z ryby może być wykwintną przekąską na eleganckim przyjęciu (ale też parapetówce, czy spotkaniu w gronie znajomych) lub lekką kolacją na co dzień – zwłaszcza że ryby są niesamowicie zdrowe! No dobrze, ale teraz pewnie zastanawiasz się, jak zrobić tatar z ryby. Chyba najbardziej podstawowy przepis wygląda tak (na przykładzie łososia, ale jak już wspominaliśmy, możesz użyć swoją ulubioną rybę):
1. Oczyszczonego i osuszonego łososia pokrój w drobną kostkę, najlepiej za pomocą ostrego noża, skrop sokiem z cytryny i dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
2. Poszatkuj drobno cebulę, ogórka.
3. Doprawionego łososia przełóż na talerz razem z pokrojonymi warzywami oraz ewentualnymi dodatkami.
4. Ciesz się pysznym daniem!
Oczywiście masz mnóstwo dodatków do dyspozycji. Możesz przecież wykorzystać:
• ogórki świeże, konserwowe, kiszone,
• awokado,
• świeże zioła,
• imbir,
• kapary,
• jajka (również ugotowane),
• grzyby (również marynowane będą świetną opcją!),
• różne warzywa: czerwoną paprykę, ostre papryczki, cukinię, bakłażana, oliwki, marchewkę, pomidory, kukurydzę.
A co powiesz na tatar wegański?
Oczywiście mamy również kilka propozycji dla wegan! Tatar ma tak wiele odsłon, że bez problemu również wielbiciele tej kuchni znajdą niejeden pomysł na to danie. Takiego wegańskiego tatara można rozsmarować na pieczywie, podać w formie zbliżonej do tradycyjnej lub jako koreczki – idealne na imprezę! Oczywiście szefowie najlepszych kuchni prześcigają się w coraz ciekawszych pomysłach. My przedstawimy Ci dwa z nich. Jesteś ciekaw?
Jak zrobić tatar wegański z wykorzystaniem fasoli? To bardzo proste: potrzebujesz fasoli z puszki (czerwonej lub czarnej), suszone pomidory w oleju, małą cebulę, ogórki kiszone oraz przyprawy: sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielony) oraz tajny składnik, czyli paprykę wędzoną. Papryka wędzona jest bardzo często wykorzystywana w wegańskich odpowiednikach wielu dań dzięki swojemu charakterystycznemu, dymnemu i nieco mięsnemu posmakowi. Gdy masz wszystkie składniki, to pozostaje Ci zblendować fasolę, pomidory, sól i paprykę wędzoną. Ważne jest, aby blendować na tyle krótko, by poszatkować składniki, a nie robić z nich pastę!
Na koniec podajesz poszatkowane składniki z drobno pokrojoną cebulą i ogórkiem kiszonym. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem i gotowe!
Jak zrobić tatar wegański rodem z najlepszej restauracji?
Wegański tatar nie jest żadnym wymysłem! Najlepszym dowodem niech będzie fakt, że wiele słynnych na cały świat restauracji ma w swojej ofercie własne wersje tego specjału w wydaniu wege. Doskonałym przykładem jest wege tatar słynnego nowojorskiego szefa kuchni Daniela Humma. Ten mistrz kuchni przygotowuje to danie z marchwi, piklowanych jabłek, jabłkowej musztardy, chrzanu i gorczycy. Jeszcze go nie próbowaliśmy, ale mamy takie małe marzenie!
Jednak tatar wegański jak z najlepszej restauracji możesz przygotować również w swoim domu. Jak? Możesz przygotować wersję z pomidorów i kaszy jaglanej. Potrzebne będą Ci:
• szklanka suszonych pomidorów,
• ¾ szklanki kaszy jaglanej (oczywiście ugotowanej!),
• 2 łyżki sosu sojowego (możesz eksperymentować z sosem tabasco),
• 1 łyżka oliwy z oliwek,
• szczypta soli i świeżo mielony pieprz,
• czerwona cebula,
• ogórki kiszone,
• kapary (ale tu również możesz eksperymentować z dodatkami).
Przygotowanie jest bardzo proste: suszone pomidory musisz odsączyć z oleju i zmielić z kaszą jaglaną. Możesz to zrobić za pomocą maszynki do mięsa lub blendera. Uważaj tylko na to, aby nie robić pasty! Całość musi być poszatkowana. Gdy to zrobisz, mieszasz całość z sosem sojowym, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Dzielisz na porcje i podajesz z dodatkami.
Proste? Bardzo proste, a przy tym pyszne i naprawdę efektowne! Koniecznie wypróbuj tatar w proponowanych przez nas odsłonach. Z pewnością się nie zawiedziesz!