Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Wegański karmel? Znajdź swój nowy, ulubiony przepis!

2021-05-10
Wegański karmel? Znajdź swój nowy, ulubiony przepis!

Uwielbiasz przygotowywać słodkie, wegańskie przekąski, ale wciąż brakuje w nich sekretnego składnika, który wywoływałby efekt „wow”? W takim razie przygotowaliśmy coś specjalnego! Wegański karmel, bo o nim mowa, to doskonały dodatek do wielu deserów, lodów, czy słodkich dań. Który przepis stanie się Twoim ulubionym? Dowiedz się, czytając nasz najnowszy artykuł!

Wegański karmel – zdrowszy od tradycyjnego?

Karmel to doskonały dodatek do wielu kuchennych przysmaków, który z miejsca potrafi zmienić smak przygotowywanych dań i deserów. Wiedzą o tym doskonale wszyscy cukiernicy i wielbiciele słodkich przekąsek. Co jednak w sytuacji, gdy chcemy ograniczyć spożywanie cukru lub zamienić go na zdrowszy odpowiednik? Tu najlepiej postawić właśnie na wegański karmel bez cukru, który pokochają zarówno amatorzy słodkich deserów, jak i słonych przekąsek.

Wegański karmel bez cukru przygotowywany w domu to również doskonały sposób na urozmaicenie swojej diety o zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały (w końcu produkty dostępne na sklepowych półkach często posiadają w swoim składzie liczne sztuczne barwniki, konserwanty i inne składniki, których lepiej unikać w zdrowej i świadomej diecie). Nie wspominając już o tym, że wegański karmel to przekąska, którą możesz przygotować na szybko, przed przyjściem gości lub gdy najdzie Cię ochota na małe co nieco!

Wegański karmel z daktyli. Jak go przygotować?

Daktyle to cenny składnik diety wegetariańskiej i wegańskiej. Często sięgają po niego również osoby, które chcą wspomóc perystaltykę swoich jelit lub mają problemy z układem krążenia. Daktyle są bowiem doskonałym źródłem błonnika i magnezu. Warto wprowadzić je do swojej diety również z innych powodów – choćby dlatego, że to doskonały zamiennik cukru. Z tego względu świetnie sprawdzają się właśnie przy przygotowywaniu domowego karmelu! Jak się za niego zabrać?

Wegański karmel z daktyli warto przygotowywać z wyprzedzeniem. Przygotuj 1 szklankę suszonych daktyli (ok. 250 g) i zalej je wrzącą wodą. Pozostaw je na minimum pół godziny (może być nawet cała noc). Następnie umieść je w misie blendera i dokładnie zblenduj. Jeżeli chcesz uzyskać karmel słony, możesz go posolić do smaku lub dodać łyżkę ulubionego masła orzechowego. Tak przygotowany wegański karmel z daktyli świetnie sprawdzi się jako dodatek do lodów, naleśników, owsianki, gofrów czy ciast.

Wegański solony karmel – doskonały jako polewa

Wegański solony karmel, w zależności od tego, z jakich składników zostanie wykonany, może mieć konsystencję gęstą (porównywalną do dżemu, jeśli przygotujesz karmel z daktyli) lub lejącej polewy. Jeżeli zależy Ci na tej drugiej opcji, warto postawić na nieco inne składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml),
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • szczypta soli.

Mleko kokosowe i cukier umieść w rondelku. Doprowadź składniki do wrzenia na średnim ogniu, a następnie na mniejszym przez około 20 minut. Następnie dodaj resztę składników i całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany wegański solony karmel powinien posiadać bardzo rzadką konsystencję, która idealnie sprawdzi się jako polewa do ulubionego deseru, a nawet jako dodatek do kawy, shake’a lub mlecznego koktajlu.

Wegański karmel bez cukru? Zmniejsz liczbę kalorii

Wegański karmel można również przygotować bez cukru. Wystarczy, że zastąpisz go zdrowym słodzikiem, np. ksylitolem lub erytrytolem. Dzięki temu nie tylko ograniczysz ilość spożywanych kalorii, ale również uzyskasz wegański karmel o zupełnie innym smaku. Przygotuj następujące składniki:

  • 200 ml śmietanki kokosowej, czyli stałej części z mleczka kokosowego,
  • 50 g erytrytolu lub ksylitolu,
  • 10 g oleju kokosowego,
  • szczypta soli (jeśli chcesz przygotować wegański solony karmel).

Wybrany przez Ciebie słodzik umieść w rondelku lub na patelni i podgrzewaj na średnim ogniu, często mieszając. Kiedy nabierze złocistego koloru, dodaj do niego olej, a po dokładnym wymieszaniu śmietankę kokosową. Tak przygotowany wegański karmel bez cukru podgrzewaj na małym ogniu około 30 minut. Gotowa masa powinna być gęsta. W tym momencie możesz dodać sól do smaku. Co ważne, tak przygotowany karmel możesz podawać zarówno schłodzony (gęsty, o konsystencji kajmaku), jak i na ciepło (w rzadkiej postaci).

Daj nam znać, jaki wegański karmel jest Twoim ulubionym! Może masz własny, sprawdzony przepis? Do zobaczenia w następnym artykule!

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel