Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Wiosenna zupa krem. Poznaj najlepsze pomysły!

2021-04-28
Wiosenna zupa krem. Poznaj najlepsze pomysły!

Wraz z coraz cieplejszym, wschodzącym słońcem, rośnie w nas apetyt na warzywa i pyszne domowe zupy. Nie ma co się dziwić! W końcu wiosna to doskonały czas na wprowadzenie do swojej diety solidnej porcji witamin i świeżych produktów. Właśnie dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie łatwe przepisy na zupy krem, które bez problemu przygotujesz w swojej kuchni. Jesteś ciekaw? W takim razie już opowiadamy!

Zupa krem wiosenna. Czy warto na nią postawić?

Wiosenna zupa to doskonały sposób na urozmaicenie swojej diety o cenne dla organizmu witaminy i minerały. Warto na nią postawić właśnie w okresie marca, kwietnia i maja, ponieważ to właśnie w tych miesiącach jesteśmy narażeni na łatwe łapanie przeziębień i grypy. Również pogoda bywa kapryśna, nieraz zaskakując nieoczekiwaną ulewą podczas popołudniowego spaceru.

Zupa krem wiosenna to doskonały sposób na zadbanie o swoją odporność i wzmocnienie organizmu. Możesz przemycić w niej do swojej diety wiele warzyw i zieleniny, za którymi reszta domowników nieszczególnie przepada – szczególnie w tradycyjnych zupach. To świetny sposób na małych niejadków, ponieważ po dokładnym zblendowaniu żaden por ani pietruszka nie będą widoczne na talerzu. Z tego względu wiosenna zupa krem ma ogromną przewagę nad tradycyjnymi zupami!

Zupa krem – na jakie składniki warto postawić wiosną?

Wiosna to czas, kiedy na sklepowych półkach zaczynają pojawiać się pierwsze świeże i młode warzywa. To zdecydowanie lepsza alternatywa dla mrożonych propozycji. Przykładem może być wiosenna zupa krem przygotowana z botwinki, która nie tylko zachwyca świeżym, intensywnym kolorem, ale również wyjątkowym, wiosennym smakiem! Na jakie jeszcze składniki warto postawić wiosną? To nasze propozycje:

  • cebula dymka,
  • bób,
  • por,
  • szpinak,
  • szczaw,
  • pokrzywa,
  • szparagi,
  • seler naciowy.

Wiosną pojawia się również szereg dodatków, które doskonale sprawdzają się jako urozmaicenie wiosennej zupy. Przykładem mogą być różnego rodzaju kiełki, np. z rzodkiewki, brokuła, groszku lub rzeżuchy. Możesz zakupić je w sklepie lub wyhodować samodzielnie w domu. To ogromna bomba witaminowa, która świetnie sprawdza się jako składnik zdrowej i zbilansowanej diety. Do tego wiosenna zupa krem przyozdobiona kiełkami i ulubionymi pestkami wygląda naprawdę apetycznie!

Łatwe przepisy na zupy krem – poznaj nasze propozycje

Jak już wspomnieliśmy, jedną z ciekawszych propozycji jest wiosenna zupa przygotowana z botwinki. Jak się za nią zabrać? Przygotuj następujące składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1 pęczek botwinki,
  • 1 burak,
  • 2 ziemniaki lub 1 batat,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 pietruszka,
  • przyprawy: pieprz, sól oraz łyżeczkę mielonego kuminu.

Dla dopełnienia smaku możesz wykorzystać również jogurt naturalny (ok. 100g). Botwinkę i koperek drobno posiekaj. Pietruszkę, buraka oraz ziemniaki obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Zagotuj bulion warzywny, a następnie dodaj do niego botwinkę, buraka, ziemniaki i pietruszkę. Gotuj około 12-15 minut na średnim ogniu. Po zagotowaniu całość zmiksuj blenderem ręcznym na gładki, puszysty krem i… wiosenna zupa krem jest już gotowa! Wystarczy, że przyprawisz ją solą, pieprzem i kuminem, a bezpośrednio przed podaniem przyozdobisz koperkiem i jogurtem.

Zupa krem wiosenna ze szczawiu dla wielbicieli kwaśnych smaków

Wiosenna zupa ze szczawiu to propozycja, którą trzeba zjeść przynajmniej raz w roku! Ma doskonały, kwaskowaty smak, który posiada naprawdę spore grono wielbicieli. Jednak przez swoją konsystencję i dużą ilość zielonych składników dzieci nieszczególnie za nią przepadają. Dlatego wiosenna zupa krem ze szczawiu będzie w ich przypadku doskonałym rozwiązaniem! Przygotuj:

  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 250 g liści szczawiu,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 ziemniak,
  • 1 cebulę,
  • sól i pieprz do smaku.

Posiekaj cebulę i szczaw, a ziemniaka obierz i pokrój na niewielkie kawałki. W garnku roztop masło i dodaj cebulę. Poczekaj, aż się zeszkli, następnie dodaj szczaw i smaż chwilę (jednak nie za długo, aby nie zmienił koloru). Dodaj ziemniaka i zalej całość bulionem. Gotuj zupę około 15-20 minut, a następnie całość dobrze zblenduj. Na koniec przypraw do smaku solą i pieprzem. Możesz również dodać kilka łyżek śmietanki 12% do smaku.

Mamy nadzieję, że przygotowane przez nas łatwe przepisy na zupy krem przypadły Ci do gustu i wypróbujesz je w swojej kuchni. Koniecznie daj nam znać, jaki Ci poszło. Smacznego!

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
NIE WYRAŻAM ZGODY
ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY
pixel